Workshop nek, rug, schouderklachten en heupklachten (mdw. Connexxion)

Factsheet Langdurig Zitten TNO

Programma

Start is om 19:00 en omstreeks 21:30 uur afgelopen.

  • Opening en Welkom
  • Achtergrond informatie nek, rug, schouder en heup klachten
  • Oefeningen ter verlichting en voorkoming
  • Adembewustzijn
  • Vragen
  • Korte pauze (19:45 uur)
  • Yin Yoga les (20:00 – 21:15 uur)

In 2015 brengen Nederlanders gemiddeld 9,5 uur per dag zittend door. Nederlandse werknemers zitten gemiddeld 8,3 uur op een weekenddag en 10,1 uur op een doordeweekse dag. Parttimers zitten gemiddeld 9,3 uur op een doordeweekse dag. Voor fulltimers loopt dit zelfs op tot 10,4 uur!

Een op de zeven Nederlanders loopt zelfs nooit meer dan 10 minuten per dag.

Langdurig zitten vergroot de kans op vroegtijdig overlijden. Mensen die meer dan 11 uur per dag zitten lopen 40% meer kans op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.

Daarnaast is het ziekmakend. Langdurig zitten gaat ook gepaard met een hogere kans op verschillende ziektes zoals diabetes type II, depressie en overgewicht/obesitas, kanker en rugklachten. Het bewijs hiervoor is nog beperkt maar groeit gestaag. Mensen die het langst zitten blijken twee keer zoveel kans te lopen op diabetes, hart- en vaatziekten of op overlijden aan hart- en vaatziekten als mensen die het minst zitten.

Het risico van zitten op ziekten en overlijden is onafhankelijk van bewegen in de vrije tijd. Alleen veel sporten (dagelijks 60-75 min) werkt preventief, maar is voor de meesten niet haalbaar. Daarom is het van belang om het zitten zelf te verminderen.

Maar wat nu als je als beroepschauffeur de gehele dag MOET zitten en staand werken geen optie is?

In deze Workshop zal Coert van den Enk theoretische uitleg geven over nek, rug, schouder en heupklachten en tips en oefeningen geven hoe je voor, tijdens en na je werktijd als chauffeur actief bezig kunt zijn met het voorkomen eerder genoemde klachten. Aansluitend aan deze workshop kun je éénmaal gratis deelnemen aan een reguliere Yin Yoga les. (lees hier als je meer wilt weten over wat deze statische en rustige yoga vorm inhoudt).

Omdat een alternatieve werkplek geen optie is, blijft eigenlijk alleen een verandering van gedrag over en is er de mogelijkheid door het introduceren van kleine beweegmomentjes toch de spieren en het onderliggende bindweefsel te activeren gedurende de dag. Denk hierbij aan bv. vinger-, pols-, arm, schouder en nek oefeningen terwijl je even een korte pauze hebt.

Van al dat zitten wordt uiteindelijk niemand beter. In beweging komen op het werk is veel makkelijker dan je denkt, en vooral een kwestie van gewoon doen. Wil je weten wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn, maar vooral ook wat je er aan zou kunnen doen. Voor, tijdens en na het werk. Schrijf je dan in voor één van de vier gratis workshops.

Heb je andere vragen, neem dan gerust contact met mij op!

Of meld je direct aan voor de Workshop van:

zondag 7 april 2019

zondag 14 april 2019

vrijdag 19 april 2019

zondag 28 april 2019

Let wel: Er zijn slechts 10 plekken beschikbaar en gratis deelname is slechts voor één keer.

Heb een proefles bij Coert mogen ervaren en na een warm welkom, voelde ik mij al snel op mijn gemak. Coert weet een veilige sfeer te creëren, waardoor ik meer in staat was te ontspannen en de verschillende houdingen te voelen. Ik ga zeker terugkomen.

Henk Lammers, 3 maart 2019

Coert is heel relaxt in zijn manier van doen en heeft een fijne stem, waardoor ik de proefles als zeer ontspannen heb ervaren.

Chris de Geus, 3 maart 2019

Ik heb begin maart bij Coert een proefles Bindweefsel yoga gevolgd en na een rustige uitleg wat we gingen doen, weet Coert een prettige rustgevende sfeer te creëren. Gaf goede aanwijzingen om in- en uit de verschillende houdingen te komen.

Renéé Faassen, 3 maart 2019

Ik voelde mij welkom en heb de gehele les als zeer ontspannen ervaren. Fijn ook dat een ieder op zijn eigen manier mee kon doen, zonder dat je ergens aan moet voldoen of dat er naar elkaar gekeken wordt. Top!

Cathelijn Brouwers, 3 maart 2019

Coert heeft een fijne warme stem, is rustig en duidelijk in zijn uitleg en weet een ontspannen sfeer (met geurkaarsen en muziek) neer te zetten. Bijzonder attent na afloop door thee en worteltaart te serveren. Ik zou het zeker aanraden en ervaar nu al verschil in mijn lichaam.

Liesbeth Bouwman, 3 maart 2019

De proefles bij Coert was uitermate prettig en heb het als zeer rustig en ontspannen ervaren. Met duidelijke aanwijzingen voor mij als beginner. Wat mij het meeste heeft geraakt is dat ik geen druk heb ervaren in het ‘goed’ moeten doen van de verschillende houdingen. In mijn eigen tempo, zonder vergelijk de oefeningen op mijn eigen manier kunnen doen. En dat eigenlijk wel heel erg oké.

Judith Hopster, 28 februari 2019

Lekker ontspannend en in de begeleiding naar de verschillende houdingen ‘niet te veel’ en niet te weinig’ gepraat. Precies goed en voelde mij heerlijk ontspannen na afloop. Ik kom zeker terug.

Marco Groen, 28 februari 2019

Naast het feit dat er een fijne sfeer heerste tijdens mijn proefles, is het gevoel mijn eigen lichaam weer te hervinden mij het meest bijgebleven. Met één woord heerlijk en de tijd vloog om.

Ellen de Boode, 28 februari 2019

Aan het eind van de proefles bindweefsel yoga viel ik bijna in slaap. Zo ontspannen en relaxed heb ik mij lang niet gevoeld.
Dus ja ik ga zeker terugkomen.

Janita de Meij, 28 februari 2019

Een goede uitleg van de verschillende houdingen, rustig gesproken en de openingsmeditatie met de zee, de golven en schelpjes werkten bij mij heel erg goed. Gewoon fijn!

Ellen Maasen - van Hest, 15 februari 2019

De proefles die ik bij Coert heb bijgewoond was een mooie ervaring. Coert nam voldoende tijd, is duidelijk in zijn uitleg weet een fijne sfeer te creëren. De kaarsen, de muziek maken het geheel af. Dank je wel Coert

Johan Nijenhuis, 15 februari 2019

Ik heb bij Coert zijn eerste proefles mogen meemaken en heb het als zeer prettig ervaren. Een fijne mooie geleide visualisatie en prima.

Thea Aarts, 15 februari 2019