Post – Corona Herstel Massage

Een tijdje geleden heb ik het corona virus opgelopen. Ik voelde dat het virus vooral nog aanwezig was rondom mijn hoofd en dat er meer spanning aanwezig was rondom mijn schouders. Coert van den Enk van Massagepraktijk Zensing heeft mij behandeld met de Post-Corona herstel massage. Sindsdien voel ik dat de energie weer stroomt. Coert nam ruim de tijd voor me, paste de behandeling intuïtief aan op wat ik nodig had. Mijn lichaam heeft echt een reset gehad. Ik raad iedereen aan die herstelt is van Corona zijn herstel te versnellen door de Post-Corona herstel massage van Coert. Ik voel me weer verbonden ben met mezelf.

Suzanne Harmes, 30 November 2021, Post-Corona herstel massage

Hoewel Covid-19 bij veel mensen nauwelijks klachten geeft tijdens ziek zijn en veel mensen na een aantal dagen of weken weer geheel herstellen, is er ook een groep mensen, die soms lang last houden van de naweeën van Covid. Zelfs als de klachten tijdens de ziekteperiode mild zijn geweest. Zelfs een jaar nadat iemand ziek is geweest kan iemand nog steeds vermoeid zijn waarbij de spieren snel moe en pijnlijk aanvoelen en de energie niet goed kan stromen. Daarnaast staat het lichaam vaak nog lange tijd ‘aan’ en komt iemand niet goed tot rust. Dit terwijl er op een diepere laag nog steeds vermoeidheid wordt ervaren.

De meeste mensen herstellen volledig binnen enkele weken. Maar er zijn ook mensen, zelfs die milde klachten van het virus hebben gehad die aanhoudend klachten hebben. Tot deze groep behoren ouderen en mensen die ook andere onderliggende gezondheidsklachten hebben. Aanhoudende klachten (soms langer dan een jaar) worden Long-Covid genoemd.

Een aantal symptomen die bij Long Covid worden genoemd zijn:

 • Vermoeidheid
 • Kortademig en moeilijkheden met adem (moro-reflex is gedeactiveerd)
 • Hoesten
 • Gewrichtspijn
 • Pijn in de borst
 • Geheugen en concentratiepijn
 • Spierpijn of hoofdpijn
 • Verlies van reuk en smaak
 • Angst of depressie
 • Koorts
 • Duizeligheid bij staan
 • Verergering van symptomen na fysieke of mentale activiteit.

De vetgedrukte bullets zijn die symptomen waarbij de Corona herstel massage ondersteuning kan bieden.

Covid heeft een aantal specifieke uitwerkingen op het spierstelsel. Deze zijn:

 • Vermoeidheid van de spieren
 • Versnelde spierpijn (zowel na inspanning als zonder specifieke oorzaak)
 • Spierzwakte van met name diafragma (middenrif)

Algemeen is bekend dat door ziekte, zeker wanneer cliënt in een ziekenhuis of op de IC heeft gelegen de spiermassa wel tot 800 gram per dag af neemt. Na een verblijf van 10 dagen op de IC is een afname van spierweefsel in de benen van 18% gerapporteerd. Ook bij mensen op verpleegafdelingen of behandeling thuis kan de totale spiermassage met wel 200 gram per dag afnemen.

De omvang van deze klachten zijn als volgt:

 • 7 % van alle mensen met ziekenhuis opname door Corona heeft spierblessures
 • 19,3 % van alle mensen met ernstige Covid-19 klachten heeft last van spierblessures

Voor meer wetenschappelijke informatie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7783438/

De behandeling is erop gericht om enerzijds het lichaam te activeren en anderzijds weer te laten ontspannen om daarmee de cortisol niveaus weer omlaag te brengen. De behandeling duurt ca. 1 uur en afhankelijk van de klachten kan zijn dat er één of twee extra behandelingen nodig zijn.

Voor de behandeling zelf hoeft u niets mee te nemen.

Praktijkgegevens

Tooropstraat 43
6813 KS. Arnhem (GLD)

Openbaar vervoer
Via het Centraal Station Arnhem neemt u stadsbus lijn 9 richting Schaarsbergen. Uitstappen halte Ruisdaelstraat waarna het nog ca. 5 minuten lopen is naar de Tooropstraat.

Eigen vervoer – auto
Kom je met de auto dan is er ruim voldoende gratis parkeergelegenheid direct voor het gebouw. Stel uw navigatie in op Tooropstraat 41.

Wachtkamer
Neem alvast plaats op de gang op één van de stoelen, ik haal je daar op voor je afspraak.

Per behandeling bedragen de kosten € 45,- en deze kunt u contant afrekenen of via iDeal via de Online tool wanneer u de behandeling boekt.

De ervaringen op dit moment zijn dat na ca. 2 – 3 behandelingen de algehele fitheid is toegenomen en de basisspanning en vermoeidheid in het lichaam is afgenomen. Na 1 behandeling zien we al dat het zelfhelend vermogen van het lichaam zijn werk heeft gedaan en dat de client fitter en opgewekter in het leven staat. Alsof er een nieuwe start gemaakt kan worden.

De meeste mensen zullen bekend zijn met Corona en hoe het ziekteproces verloopt. Hier toch een beknopt overzicht. Coronabesmetting wordt vaak na besmetting tussen de 2 en 5 dagen opgemerkt. Niet iedereen krijgt klachten en diegene die wel klachten ontwikkelen kunnen deze variëren van zeer mild tot zeer ernstig. Mogelijk zelfs tot ziekenhuisopname, IC-opname of zelfs leiden tot het overlijden van de patiënt.

Vroege symptomen zijn: hoesten, verkoudheid en andere griepachtige verschijnselen. De longen worden daarbij vaak het zwaarst belast. Koorts komt maar bij 30% van alle mensen voor (ook bij mensen waarbij ziekenhuisopname nodig is).

Bij de meeste mensen verdwijnen de symptomen na een week weer maar helaas is dit niet bij iedereen het geval. Er is een groep mensen waarbij ziekenhuis of IC-opname nodig is. Hierbij is doorgaans (maar zeker niet altijd) sprake van onderliggend lijden en dus complicerende factoren:

 • Hypertensie 73% (verhoogde bloeddruk)
 • Diabetes 39%
 • Ischemische hartziekte 30% (vernauwing van kransslagaderen)
 • Kanker 19%
 • COPD 71%

Ongeveer de helft 47,3% van de mensen die aan Corona overleden had drie of meer co-morbiditeiten, 26% twee en 25% één. Onderstaand een beeld van een dwarsdoorsnede van het diafragma bij zowel een gezond als bij een Covid-19 patiënt.

Covid en Non Covid spierbeeld

Groen: fibrose
Wit: celkern
Blauw: type 1 spiercel (Aerobe verbranding, traag bewegend en daardoor ook vrijwel onvermoeibaar)
Zwart: type 2 spiercel (Anaerobe verbranding, snel werkend, wit spierweefsel, krachtige werking en sneller vermoeid)

Covid en Non Covid diafragma

Maak direct online een afspraak

Maak direct online een afspraak