Over Zensing

Wat fijn dat je op mijn website bent uitgekomen. Ik wil je graag iets meer vertellen waar ‘Zensing‘ voor staat, hoe ik hiertoe gekomen ben en waar je mijn praktijk kunt vinden in Arnhem.

De naam ‘Zensing’ is eigenlijk spontaan ontstaan toen ik op zoek was naar een bedrijfsnaam die zowel massage, coaching, yoga en ademhaling in zich had. In combinatie met mijn interesse voor de Boeddhistische leer, waarbij het streven er ligt naar verlichting en het verlossen van het lijden en het zien wat er werkelijk is. Ik kwam al snel uit bij iets wat te maken had met de menselijke zintuigen, zoals zien, horen, proeven, ruiken en voelen. In mijn zoektocht naar ‘Sensing’ bleek deze al vergeven te zijn. Als in één flits kwam ‘Zensing’ voorbij en na een snelle check deze domeinnaam geclaimd en zie daar. Een naam waar ik mij in kan vinden en trots op ben.

Over mij

Praktijk Zensing Elst

Praktijk Zensing Elst

Mijn naam is Coert van den Enk (1962) en net als ieder ander kind was ik in mijn jeugd mij niet bewust van bepaalde familie-systemen en dynamieken. Vele jaren later en met hulp van verschillende praatgroepen, trainingen en therapieën kom je er dan achter welk een enorme impact dit gehad heeft en hoe dit je gevormd heeft. Om de pijn en/of het verdriet maar niet te hoeven voelen, zet je een masker op en bescherm je jezelf tegen de pijn en het verdriet van wat tegenwoordig zo mooi heet als ‘vroegkinderlijke tekortkomingen’. Dat dit je karakter in grote mate bepaald spreekt voor zich en op latere leeftijd is het overlevingsmechanisme een tweede natuur geworden. Alleen niet meer zo efficiënt in het volwassen leven. De vlucht naar boven (hoofd) is dan snel gemaakt en vraag je je af waarom bepaalde patronen zich blijven herhalen. In de waan van alle dag (relatie, gezin, werk) is er niets handiger dan keihard te werken (40+ uur + 60.000 km p/j), een druk sociaal leven op te bouwen, je vol te storten op het beoefenen van een sport al dan niet in combinatie met bepaalde (troostende) substanties. Op een gegeven moment was ik volledig afgesloten van mijn gevoel en zat ik alleen nog maar in mijn hoofd en uit mijn lijf (uit mijn gevoel). 

Op de yoga-mat hervond ik de weg naar mijn lijf. Soms in de diepe ontspanning en soms met een traan omdat een bepaalde houding de blokkades in mijn lijf raakte. Er vond voor mij een verschuiving plaats van voornamelijk mentaal (denk)werk …. naar werk vanuit het gevoel ondersteund door het verstand. Spannend, want voelen betekent ook je kwetsbaar opstellen en dat vraagt om moed! Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat hoe meer je je kwetsbaar opstelt en open stelt, hoe meer je het leven toelaat. En wanneer je het leven kunt accepteren in al zijn vormen en verschijningen dat je als mens groeit en daarmee ook de kracht in jezelf groeit. Een mooie drijfveer om je eigen pad te verkennen!

Dan komt op een gegeven moment het besef dat je je eigen wereld creëert op basis van je gedachten, gevoelens en illusies die elkaar bevestigen. Je handelt vanuit deze principes en waarheden en creëert daarmee ook je eigen toekomst. Het beoefenen en doceren van yin-yoga, de 5 jaren mannengroep en de opleiding tot integraal holistisch massagetherapeut, hebben mij gebracht waar ik nu sta. 

Nog steeds onderweg, naar het beter begrijpen wie ik daadwerkelijk in de kern ben en waar mijn behoeften en verlangens liggen. Dit ook van mijzelf mag zijn, vol compassie en liefde voor mijzelf. Vanuit dit mededogen behandel ik mensen en dat iedereen, zonder oordeel een gelijkwaardige plek op de aarde verdient.

Integraal Holistisch Massagetherapeut

Integrale massage is een massage die gebruik maakt van zowel westerse- als oosterse massagetechnieken en daarbij uitgaat van een holistisch mensbeeld. Lichaam en Geest zijn één. Je bent meer dan alleen je fysieke lichaam en is onlosmakelijk verbonden met je mentale, emotionele en spirituele welzijn. Het één kan niet zonder het ander en een verstoring in het ene, leidt ongetwijfeld tot een onbalans in één van de andere gebieden.